Forum: "Inte en spänn"-kampanjen

Forum huvudsida -> Kommentarer -> Bloggar -> "Inte en spänn"-kampanjen

Sidor: 1

Till botten

ozamosi 20:53 - 2:a April 2005 | Post #1
Administratör
Inlägg: 1129


Skicka PM
Nu har jag fått nog. Och jag har bestämt mig. Inte en spänn till ska jag någonsin mer ge till någon fet skivbolagschef eller till något stort filmbolag.

Förut har jag sagt att man måste köpa de grejer man träffar på som är bra, men nu vägrar jag. Om man är så jävla kåt på att få stämma folk att man planterar bevis har man förbrukat rätten att få inkomster. Enligt mig.

Så inte en spänn till till något av de 5 stora skivbolagen eller till något filmbolag (har aldrig köpt film förut). Bidrag till independent-bolag och independent-artister, javisst. Bara de håller sig från IFPI.

Jag funderar på att sluta ladda ner illegal musik. Varför? Av samma anledning som jag inte piratar Word - det bidrar bara till att få andra att använda samma sak, och förr eller senare är det något ärkepucko som betalar, och då är det mitt fel.

Jag säger inte att jag vägrar betala för musik, det skulle vara helt fel. Att betala artister för att de ska göra sitt jobb, och för att de ska kunna släppa fel skivor Ska man göra. Men att betala IFPI - nja...

Nu ska jag bara lista ut hur Border Music är uppbyggt. ,,r det dåligt måste jag typ skicka pengar till The Knife när deras nästa album kommer ut, för de förtjänar pengar.

-------------------------
Ljusblå



Independence 21:07 - 2:a April 2005 | Post #2
Administratör
Inlägg: 1800


Skicka PM
Hade du tänkt att bli filosof eller vad är det frågan om? Du har en väldans massa principer om vad som är rätt och sådant tycker jag.. Låt det bara inte begränsa dina möjligheter!
Btw, hört talas om Creative Common-licenserna för musik och sånt? Som gör att man får använda musiken hur man vill ibland (finns 11 olika creative commons-licenser). Lite som GPL för icke-mjukvara kanske Smiley Har inte tittat så mycket på det så det kan vara helt fel..

-------------------------

Vi är riddarna som säger fiskbulle!





LadyFrost 21:12 - 2:a April 2005 | Post #3
Medlem
Inlägg: 300


Skicka PM

Han har få men orubbliga åsikter...

Förvisso. Jag ser det korrekta i ditt resonemang. Men frågan är hur ska jag få tag i den musik jag vill ha om den bara säljs via stora skivbolag eller kan laddas ner på amule?

-------------------------
Frihetskämpe



ozamosi 21:42 - 2:a April 2005 | Post #4
Administratör
Inlägg: 1129


Skicka PM
Jag har hört talas om creative commons. Tror till och med jag postade en nyhet om den på blv1 en gång... Men RMS anser (ja, jag har inga egna åsikter) att film och musik inte behöver vara fritt, eftersom det är konst, men programmering är en form av.. Ett annat väsen. Mer åt literaturhållet. Och det ligger något i det, jag har ingen nytta av att få se hur musiken skrevs, jag vill bara njuta till den.

LF: Har du funderat på att det finns hundratals independentgrupper som låter precis som Matchbox 20, bara aningen mer icke-perfekt ljud? Att lyssna på de grupperna tror jag är mer givande, eftersom de uppenbarligen vill något med musiken, eftersom de inte jobbar med det.

Problemet är bara att hitta dem...

Indy: Vad gäller möjligheter... Jag misstänker att du tänker på min ovilja att ta in icke-fri mjukvara i min dator och sånnt. Vi ser väl båda att open source kan vara effektivt ur utvecklingssynpunkt? Se t ex Apache. Min tanke är då att om man (som Linus Torvalds) har BitKeeper och GNU Arch bredvid varandra, och man (till skillnad från Torvalds) väljer Arch så kommer det skapa fler Arch-utvecklare (om som i det här exemplet hela linuxkerneln använder Arch) som snabbt kan utveckla Arch så att det inte bara är likvärdigt, utan till och med bättre än vad BitKeeper är. ,,ven om BitKeeperutvecklaren kanske får sig en push frammåt av att Linus använder hans system så är han fortfarande bara en, och oavsett hur många som vill hjälpa till. Allt de kan göra är att säga vad de vill ha och vad som strular, och när utvecklaren orkar så kan han kanske fixa de saker han vill ha. Arch går alltid att forka om nån är missnöjd med något. ,,r den personen ensam så kommer forken antagligen glömmas bort relativt snabbt, men är det fler som tycker att den officiella versionen gör saker fler så kommer de antingen att ta över orginalversionens plats eller mergas tillbaka till mainline. Och det utan att behöva skriva om allt från scratch.

-------------------------
Ljusblå



LadyFrost 21:53 - 2:a April 2005 | Post #5
Medlem
Inlägg: 300


Skicka PM

Men var hittar man dem?

-------------------------
Frihetskämpe



Independence 22:03 - 2:a April 2005 | Post #6
Administratör
Inlägg: 1800


Skicka PM
Jo, jag tänkte också så en gång. Har dock inte hållit så hårt på det. Det är ofta lite motigt att använda ett program som är sämre när man testat det som är bättre. ,,ven om man ändrar på saken genom att stödja programmet. Problemet är ju bara att man då gärna ska stödja programmet och rapportera in buggar man påträffar etc. Något som man inte alltid har lust med. Det händer inte helt o-ofta att jag bara vill ha ett program som fungerar utan krångel, utan att jag behöver sätta mig in i filosofiska ideolier och sådant.
De alternativa programmen med den bra licenser och den bra filosofin har dock nästan alltid sämre GUI, speciellt i form utav ikoner ock liknande. Och jag är lite allergisk mot sådant..

-------------------------

Vi är riddarna som säger fiskbulle!





ozamosi 22:41 - 2:a April 2005 | Post #7
Administratör
Inlägg: 1129


Skicka PM
GUIs undviker man i vilket fall Smiley

Jag kör på debian utan non-free. Då slipper jag fundera över hur alla andra program ser ut, jag tar det som finns.

Och även om man inte får något gjort så är det fortfarande roligare att få det att funka än att använda det

LadyFrost: Vet inte... CreativeCommons skulle kunna vara en start, precis som download.com.

-------------------------
Ljusblå



HärJ 22:49 - 2:a April 2005 | Post #8
Moderator
Inlägg: 1198


Skicka PM
min senast skiv-köp var igår. köpte en skiva för 20kr direkt från bandet. Sånt gillar man Smiley
dom är bra också....

-------------------------
Tänk om jag vore en skalärprodukt!



ozamosi 10:26 - 3:e April 2005 | Post #9
Administratör
Inlägg: 1129


Skicka PM
Det beror förvisso på bandet, men är de signade så går ju pengarna i alla fall till skivbolaget...

-------------------------
Ljusblå



HärJ 16:08 - 3:e April 2005 | Post #10
Moderator
Inlägg: 1198


Skicka PM
jag tror inte det. Skivan är liksom bränd Smiley
men dom är skit bra.
Elektrolust hette dom btw

-------------------------
Tänk om jag vore en skalärprodukt!



FunkyChicken 20:47 - 4:e April 2005 | Post #11
Nyhetsredaktör
Inlägg: 800


Skicka PM
Ozamosi: "fel" skivor borde nog vara "fler skivor"? Smiley

Hursomhelst, att inte betala för den musik man lyssnar på är stöld. Att stjäla musik, med den enda följden att någon redan rik direktör inte blir mer rik, är IMHO helt ok. På den punkten har jag nog levt efter "din" filosofi större delen av mitt liv (mina legala album räknas på ena handens fingrar). Att ge pengar åt independent.musiker är snällt, men ekonomiskt ohållbart (för mig). Det är alltid lite tråkigare att stjäla från hårt arbetande och fattiga musiker, men jag VET ju att jag aldrig skulle köpa deras skivor i en affär. Den dag jag vill bedriva välgörenhet skänker jag pengar till wwf och rädda barnen (w8 - det gör jag ju redan). Att inte stjäla musik för att inte "stötta" skivbolagen låter bara dumt. Det är säkert ädelt, men det skadar ju knappast mig om någon annan betalar för sin musik? De erbjuder en produkt. Om folk betalar för den blir de rika. Grattis. Om artisterna vill ha pengarna själva istället för att ge dem till sina skivbolagsdirektörer kan de ju ta riisken att sälja sin musik själva. Jag kör windows. Jag betalar inte för det, men jag bidrar till att microsoft behåller sitt monopol. Och? De är inte onda. De gör ett operativsystem, och folk använder det. Inte för attt det är säkert eller stabilt, utan för att det är enkelt att använda. Och somliga tycker det är värt pengarna. Osv, osv...




ozamosi 21:22 - 4:e April 2005 | Post #12
Administratör
Inlägg: 1129


Skicka PM
Men jag tycker inte att Microsoft förtjänar ett enda öre till - de har redan tjänat fruktansvärt mycket mer än vad alla deras produkter (än så länge och en bra bit framåt i tiden) är värda. För mig. Därför känner jag för att motverka deras monopol, och för att förklara varför jag gör det.

Att inte betala för den musiken man lyssnar på behöver inte alls vara stöld. Om artisten inte kräver pengar för den så är det det inte.

Men att säga att det är ok att stjäla bara för att personen i fråga är rik, där håller jag inte med. Det tycker jag snarare är arrogant och jävligt tvivelaktigt moraliskt. ... andra sidan har vi ju diskussionen om huruvida kopiering är stöld.

-------------------------
Ljusblå



HärJ 23:07 - 4:e April 2005 | Post #13
Moderator
Inlägg: 1198


Skicka PM
vem betalar 200kr för 2 bra låtar??
om dom sänkte priset på skivorna kanske försäljningen skulle öka, jag skulle nog köpa nåra fler skivor. Nu köper man i proncip bara skivor till andra människor som fyller år lr liknande.

-------------------------
Tänk om jag vore en skalärprodukt!



LadyFrost 19:38 - 5:e April 2005 | Post #14
Medlem
Inlägg: 300


Skicka PM

Jag har en sjuk passion för att köpa cdskivor, just för att man inte vet vad man får. Jag vill bli överraskad.

Att bli överraskad är dock inte värt 200 kr per gång...

-------------------------
Frihetskämpe



Sidor: 1

Forum huvudsida -> Kommentarer -> Bloggar -> "Inte en spänn"-kampanjen
Atom feed

Du får inte posta i den här tråden | Till toppen