Användarprofil

Uppgifter
Användarnamn
Email
Besök -
Hemsida Ingen
Plats (stad)
Senaste besök 01:00 - 1:a Januari 1970
Poster i forumet
Varningar
Grupp
Medlem sedan 01:00 - 1:a Januari 1970
Artiklar och filer
Den här användaren har inga artiklar eller filer

Avatar


Presentation av

Den här användaren har inte skapat någon personlig presentation.

Senaste inläggen i forumet

behöver hjälp
    Citat av HärJ:
vad har körkort med detta att göra??
men om du ska använda det så....

på körskolan:
"Jag vill övningsköra lastbil"
"Har du B-körkort??"
"Err...nej..."
"Har du någon erfarenhet av bilkörning??"
"Err....jag har åkt taxi...."

Det handlar faktiskt om att _lära_ sig programmera. Sen när man redan kan det så kan man bredda sitt spektra.


Mmm, men nu var det ju faktiskt inte direkt det jag svarade på:

men om dom vill ha nån som är bra på att skriva script(vilket jag satsar på att bli) anlitar man la inte en C++proggare??


Och:

varför skulle C++ vara dit man vill?? jag har aldrig kännt nåt behov av att använda det. Om jag ska bli programmerare, som yrke alltså, så tänker jag ju inte skriva ett helt progg själv.


Låt mig återigen påpeka något som inte riktigt tycks ha nått fram:

C++ är inte svårt. C++ är helt OK att lära sig, även utan tidigare erfarenheter. Har läst universitetskurser där vi har blivit tillsagda att använda C++, detta utan att någon koll gjorts för att ta reda på om vi har några tidigare programmeringserfarenheter, och det har fungerat utmärkt. C++ är ingen stor, överväldigande massa av komplicerade tillvägagångssätt. Det är betydligt enklare att lära sig än exempelvs ADA95, vilket råkar vara introduktionsspråket dom kör här vid Vxu, och som sådant fungerar det utmärkt. En bekant till mig är 4-barnsmor, strax under 40. Hon hade aldrig skrivit en rad kod i något språk innan hon började plugga här, och har likväl klarat av rejält mycket mer komplicerade grejer i ADA än man någonsin berör i någon nybörjarbok. C++ är definitivt inte svårare. Tvärtom, med tanke på den massiva mängd information som finns tillgänglig så är det enklare att komma längre på kort tid.

Edit: Och tack vare att hon började med de grundläggande byggstenarna som utgör fundamentet för en god förståelse av hur mjukvara är uppbyggd så har hon nu inga problem att ta till sig nya metoder vid behov.

Edit: Tror det kan räcka med den här diskussionen nu, med tanke på att trådskaparen inte har besökt forumen sedan 31:a Mars.

Postad 23:50 - 4:e April 2005
behöver hjälp
    Citat av HärJ:
men om dom vill ha nån som är bra på att skriva script(vilket jag satsar på att bli) anlitar man la inte en C++proggare??

on topic:
Jag tycker att Python är bra att börja med. Man lär sig strukturen och det är relativt enkelt men ändå kraftfullt.
min röst faller på python!

EDIT: börjar det inte bli dags att låsa tråden??


Beror väl på vad man menar med C++proggare. Som någon tidigare sade, som programmerare använder man oftast en rad olika språk i sitt arbete, beroende på vad som behövs. Tror inte att man avstår från att välja någon bara för att denne råkar ha erfarenheter av flera programspråk än enbart det scriptspråk man har tänkt använda, snarare är det väl en fördel att veta att man har infört kompetens inom flera ämnesområden i företaget, och att denna kompetens kan användas även till annat vid behov. C++ är bara ett verktyg, precis som andra programmeringsspråk. Det råkar vara väldigt väl använt, och kan användas till väldigt mycket, men är inte alltid det bästa valet. Vill man försäkra sig om en karriär inom mjukvaruutveckling är det dock nästan nödvändigt att lära sig använda detta verktyg, liksom det är viktigt att kunna vara flexibel nog att kunna använda andra verktyg vid behov.

Har man C-körkort kan man förmodligen köra en rad olika slags fordon. Behöver inte nödvändigtvis använda en långtradare när man ska till ICA, liksom man knappast använder Golfen för att frakta timmerstockar från Luleå till Tyskland. Men vill man bli yrkeschaufför underlättar det väldigt mycket om man har C-körkort.

Postad 22:52 - 4:e April 2005
behöver hjälp
    Citat av HärJ:

,,r inte VB ledande på office?? Det är la det man använder mest tycker jag det verkar som. Men det kanske inte var det du mena.

Men jag måste säga att C++ verkar bara vara nytta och inte så mkt nöje. Nåt som jag tror skulle va ännu nyttigare att börja med, men som ingen skulle föreslå, är BrainFuck. Där gäller det att tänka på hur man skriver, då lär man sig det till nästa språk man börjar med.
Python är både nytta och nöje.

"i andra änden"??
varför skulle C++ vara dit man vill?? jag har aldrig kännt nåt behov av att använda det. Om jag ska bli programmerare, som yrke alltså, så tänker jag ju inte skriva ett helt progg själv. Jag kan skriva tex den del som sköter NPC:er osv. Inte en gnutta C++ där du Smiley

Nä Python är att rekomendera som första språk. Alternativet är nån Basicvariant.


Mycket möjligt att VB är ledande på Office-applikationer i Windowsmiljö, men något säger mig att dom stora *nix-varianterna inte är skrivna i VB.

Edit: Tänkte jag skulle göra klart att jag inte påstår att C++ är ledande inom Office-applikationer. Ville bara visa på att C++ kan användas till i princip allt, vilket inkluderar Office-applikationer.

C++ har fördelen att det kan användas till i princip allt. Därav kommer att det kan vara både till nytta och nöje Smiley

Med andra änden menar jag helt enkelt att väldigt många som börjar programmera har som mål att programmera större projekt förr eller senare. Inte nödvändigtvis att denna programmering måste ske i C++. Kan lika gärna vara så att man hamnar i flygvapnet och sitter och programmerar kritiska system i Ada. Eller så vill man syssla med spelutveckling, och i det fallet är det C++ som gäller i 90% av arbetet. Och det oberoende av om du arbetar själv, eller som en kugge i hjulet; vill du utveckla kommersiell mjukvara där prestanda är ett krav kommer du inte långt utan att kunna använda C++. Inte nödvändigtvis för att varje liten del av systemet kräver C++-kunskaper; därför att det är du och 99 C++-kunniga programmerare som konkurrerar om tjänsten du vill ha.

Postad 10:38 - 4:e April 2005
behöver hjälp
    Citat av ozamosi:
Mja... Beror på vilket av de språken vi jämför med vi pratar om Smiley


Jag tror inte att man ska inleda med att undervisa någon i vad blockerande anrop är när han vill lära sig programera. Jag kan dessutom lova dig att Ingen proffessionell programmerare (undantaget vissa av de som Enbart arbetar med ett enda projekt) använder bara ett språk. De använder massor, och därför är det viktigt att behärska massor. Varför man då ska börja med ett av de största och mest svårbegripliga språken förstår jag inte. Visst kan det vara bra att lära sig om user-leveltrådar, men det kan man vänta ett par ögonblick med.

Och är målet med att lära sig programmera att skriva i det språket som används till stor procent av större mjukvaror så måste jag be dig överväga att rekomendera Cobol, som nästan hela det här landets offentligt drivna datorsystem är skrivna i. Men du säger ändå C++, eftersom det är betydligt bättre, effektivare och enklare. Varför då inte ta ett steg till och säga Python?


Mja, blockerande anrop kanske inte är så jätteviktigt att man känner till innan man skriver sin första textbaserade miniräknare. Bara man lär sig det förr eller senare Smiley

Poängen var att om man börjar med ett stort och välkänt språk, som används till allt mellan OS-programmering och Office-applikationer, så kan man sedan gå över till mer anpassade lösningar. Det kan förefalla ganska vettlöst att sätta sig och skriva en grafisk miniräknare rakt av i C/Win32 API om allt man behöver är en miniräknare; så mycket smidigare att använda Java eller C#. Men om jag ser till de kurser som jag har läst vid Vxu, så har de alla en gemensam nämnare. De fokuserar på programmeringstekniker, arkitekturlösningar och teori snarare än hur man skriver en grafisk miniräknare i ett specifikt språk. Och även om det har hänt en eller annan gång att man har suttit klockan 5 på natten och svärande undrat varför i h-e man måste känna till den ena eller den andra obskyra lilla delen av mjukvaruutveckling så förstår man i efterhand att det är just sådana saker som man själv tenderar att hoppa över. De ger helt enkelt inte några konkreta, synliga resultat i nuet, men är enormt viktiga i längden.

Att förstå mjukvaruutveckling på en lite lägre nivå är väldigt nyttigt. Man måste förstås försöka blanda nytta med nöje; min tanke är att C++ gör detta i någorlunda väl avvägda mängder. Sist och slutligen är det väl kanske upp till var och en. Personligen hade jag funnit det lite konstigt att börja "i andra änden". Men tjah, kan hända att det fungerar det med.

Postad 23:25 - 3:e April 2005
behöver hjälp
    Citat av ozamosi:
Det beror väl på hur stora projekt du menar med "större". Om någon har tänkt skriva 3dsmax 7 eller photoshop tänker jag börja med att säga "lycka till" och sen rekomendera C++. Om personen däremot vill lära sig programmera (du kommer väl ihåg vad tråden handlar om?) så säger jag Python. Jag har skrivit en bot i python, och att göra så att den som kör boten kan skriva skiljer sig inte mycket. Går med andra ord helfint att skriva irc-klienter. Jag har änvänt fildelningsprogram och mediaspelare skrivna i python, och jag vet att python har inbyggda webrenderare, så de programen är inga problem heller.

Men den största fördelen är ändå att man slipper skriva en kilometer kod man inte förstår när man vill få den att säga "hello world". Då skriver man bara "print 'hello world'". Klart. Man lär sig språket bit för bit, och det är förvånansvärt lite att lära sig alls, utan man kan snabbt börja skriva egna program istället för att sitta och memorera skillnaden på en unsigned int och en short double.

Och vad gäller var det kan användas: http://it.slashdot.org/article.pl?sid=05/04/03/0715209&tid=156&tid=8


Visst kommer jag ihåg vad tråden handlar om. Men frågan jag skulle vilja ställa till trådskaparen är i så fall; vad vill du uppnå med din programmering? Vill du lära dig programmera små program för hobbysyfte, eller har du tänkt dig att förr eller senare arbeta som programmerare? Om svaret på fråga två är "ja" så bör man försöka undvika vägar som innebär att man använder "inbygga webbrenderare" och liknande, och i stället lära sig just hur sagda inbyggda webbrenderare fungerar. Går säkert göra det i Python liksom i andra språk, poängen är att när man lär sig något är genvägar ofta verkligen senvägar. Vad är en socket? Vad är skillnaden mellan user-level och kernel-leveltrådar? Vad är blockerande anrop? Hur ser HTTP-protokollet ut? Allt detta är exempel på saker man kanske bör fundera på om man vill göra en webbläsare. Så kanske man slipper frågor som "Va? Den där tabellen ska inte se ut sådär, så ser den inte alls ut i Internet Explorer. Vad kan detta bero på?" sedan, eftersom man valde att lära sig hur saker fungerar och inte bara att använda någon tredjepartsmodul som någon annan skapat.

Detsamma gäller de nyare språkens tendens att dölja allt vad minneshantering heter. Minneshantering är inte alls något som bör döljas. Det är något som var och en bör känna till. Inte nödvändigtvis något man måste använda i varje projekt man gör, men det är helt klart en merit att kunna säga att man vet hur datorn man sitter vid fungerar. När man väl vet detta är det inget som säger att man inte kan använda ex. Java eller C# eller Python i de lägen där man anser att det kan vara värt en viss förlust i flexibilitet och prestanda i utbyte mot en uppsnabbad utvecklingsprocess. Men har du lärt dig programmera från grunden, i ett språk som används i 90% av alla större mjukvaror, så kan du välja fritt.

Ehm... en kilometer kod för att skriva "Hello World"? Tar vi inte i lite?

Postad 22:46 - 3:e April 2005

Skicka meddelande
Läs s blog