Forum: Vad är Foresight?

Forum huvudsida -> Kommentarer -> Bloggar -> Vad är Foresight?

Sidor: 1

Till botten

ozamosi 20:25 - 21:a Februari 2007 | Post #1
Administratör
Inlägg: 1129


Skicka PM

För ungefär en månad sedan släpptes version 1.0 av linuxdistributionen Foresight. Utan att vara den mest spridda eller omtalade distributionen för stunden, är den ändå en av de mer nybildande. Det är inte “bara” ett Ubuntu med lite andra förinstallerade program och med ett annat skrivbordstema.

Foresight innehåller både Java, Flash och stöd för en armada multimediaformat från början. Och för de som faktiskt undrar så är standardtemat grönt.

Foresight har länge varit omtalat för att de alltid är först med senaste Gnome. Samma dag som en ny, stabil Gnomeversion släpps, så släpps också en ny version av Foresight.

Det är inte bara gamla, dammiga Gnome som ingår. Alla (nåja, de flesta) nya, coola projekt följer med i installationen. Foresight var en av de absolut första distributionerna att skicka med Mono, och alla de omtalade Monoprogrammen (Beagle, Banshee, F-spot och alla de där) ingår. Gulliga saker som inte är skrivna i Mono ingår också, som till exempel Avahi, Brasero och NetworkManager. Om det är nytt och coolt, är det mycket möjligt att det finns, eller kommer snart. Faktum är att det är troligt att Beagle, som just tagit sig in i de flesta distributionerna, snart är på väg ut ur Foresight igen, till förmån för Tracker.

När de flesta distributionerna överväger att gå över till ett 3d-skrivbord har naturligtvis Foresight redan gjort det. Compiz ingår i standardinstallationen, dock inte ATI:s eller Nvidias proprietära 3d-drivrutiner.

Det är dock inte vilka program som ingår i standardinstallationen som är mest spännande med Foresight - de flesta har sina egna preferenser (själv klarar jag bara inte av Banshee, t ex), och en nyinstallation behöver man (förhoppningsvis ;) ) bara göra en gång. Foresight är inte baserad på varesig Debian eller RedHat, utan det är istället baserat på rPath Linux, och dess pakethanterare, Conary. Conary är byggt för att vara “nästa generations RPM”. I och med att det är en egen pakethanterare kan Conary göra någonting som RPM och DEB inte kan: slänga ut allt gammalt skrot som samlats ihop över årens lopp. Tyvärr följer det av det här att Conary inte än är riktigt lika välutvecklat, och inte har en riktigt lika stor programdatabas, som Debian. Conary har dock flera fördelar jämfört med andra pakethanterare. Det tydligaste är hur enkelt det är att bygga paket: man behöver sällan skriva mer än 5-10 korta rader text, och texten är vanlig pythonkod. En annan sak som är en gigantisk fördel, men som samtidigt gör det lite mer komplicerat till en början, är att Conary har ett inbyggt, distribuerat versionshanteringssystem. Det innebär att det är busenkelt att göra egna paket (och hela distributioner för den delen) baserat på existerande paket genom att göra en vanlig branch, och det blir också busenkelt att uppdatera genom att göra en merge av ändringarna - precis som i vanliga versionshanteringssystem. Va? Ni skiter i det, och vill bara kunna använda det? Jaja, jag ska fortsätta…

Några bra-att-ha-kommandon:

Installera eller uppdatera ett paket conary update <paketnamn>
Installera eller uppdatera ett paket från källkod conary emerge <paketnamn>
Uppgradera alla paket till senaste versionen conary updateall
Uppdatera paketlistorna sker automatiskt när man använder dem.

Ytterligare en rPath-het som ingår är rPath Appliance Agent (rAA). Det är ett webbgränssnitt för administration av datorn. Jag vet, det låter en smula galet med webbgränssnitt till en början, men man får tänka på att den ursprungliga designen av rAA kommer från rPath, som vill underlätta mass-utrullningar av upp till tiotusentals datorer - oavsett om det är skrivbordsdatorer, servrar eller Xen-noder.

Genom rAA kan du t ex ställa in vilka tjänster som ska starta när datorn startar, sköta paketinstallationer, och även schemalägga uppgraderingar av systemet (vid en nyinstallation sker det automatiskt varje måndag). Man kan även få mail och/eller RSS-meddelanden när uppdateringar hittas. Ett GTK-gränssnitt för rAA är under utveckling.

Ett vanligt klagomål mot många binära distributioner är att de bara uppdaterar paketen när varje ny version släpps - vilket ofta är en gång i halvåret. Om man inte kör den instabila versionen, vilket riskerar att få ditt system att falla i bitar när som hellst. Foresight har “rolling stable”, precis som bl a Gentoo, där även den stabila utgåvan uppdateras med nya paket kontinueligt. Aldrig mer vänta 4 månader på att få nästa Firefox!

,,r du intresserad av Foresight är det bara att besöka hemsidan, http://foresightlinux.org. Titta även in i den svenska IRC-kanalen #foresight-se @ Freenode - vi vill ha nytt blod!



-------------------------
Ljusblå



Dread 20:46 - 21:a Februari 2007 | Post #2
Medlem
Inlägg: 135


Skicka PM
ytterst intressant, har funderat väldigt länge på att testa linux. Kommer antagligen att köpa en hårdisk till i veckan, om denna är så "enkel" att installera som det låter så är den här releasen nog nåt för mig. Sen verkar inte ATI har grafikdrivrutiner till linux till mitt grafikkort heller, kan bli ett problem iaf för mig.

-------------------------
c++



Sidor: 1

Forum huvudsida -> Kommentarer -> Bloggar -> Vad är Foresight?
Atom feed

Du får inte posta i den här tråden | Till toppen