Forum: Upphittat på Wikipedia

Forum huvudsida -> Kommentarer -> Bloggar -> Upphittat på Wikipedia

Sidor: 1

Till botten

ozamosi 06:25 - 19:e Mars 2007 | Post #1
Administratör
Inlägg: 1129


Skicka PM

En lång, uttråkad natt (inte den här alltså - den här ägnade jag åt att skriva ner det här) råkade jag snubbla in på wikipedias sida för Buffy the Vampire Slayer. Jag upptäckte ganska snabbt, att när man väl hamnat där kan man läsa hur mycket onödigt vetande man vill. En snabb uppskattning tyder på att av (engelska) wikipedias en och en halv miljon artiklar så handlar i runda slängar en halv miljon om Buffy. Samtliga avsnitt har en egen sida. Alla Buffy-sidor har dessutom en rent tragiskt lång lista över relaterade ämnen. Sidan som fick min haka att ramla i botten helt var dock listan över “Buffyverse”-relaterade filmer/böcker/serietidningar med mera i kronologisk ordning (just den sidan sträcker sig bara från antiken till säsong 2 av Buffy, men det finns fler sidor). Det finns till slut också en Portal, varifrån man kan utgå och hitta fler artiklar om Buffy. Man kan med andra ord fördjupa sig precis hur mycket man vill i Sunnydale, Scooby Gang, skaparens mål med serien och vad man nu känner för.

Det som är så läskigt med det hela är inte att det finns många artiklar. Det som är läskigt är att det inte är frågan om några stubs - det är riktigt långa, välskrivna sidor. Under de senaste veckan, runt fyra år efter att serien lades ner, har det skett femtio redigeringar av förstasidan för Buffy. Det är ungefär en tredjedel av den tid det tar för artikeln om Bill Clinton - mannen som styrde hela landet där Buffy kommer från, USA, tills för 6 år sedan - att komma upp i samma antal redigeringar.

Jag har alltid i min enfald trott att Buffy är en lite lagom fånig, överkommersialliserad serie, men tydligen finns det folk som tycker tillräckligt mycket om den för att skriva allt det där. ,,r det något genomgående för TV-serier, frågade jag mig.

Vi tittar på en sådär lagom tragisk serie som Sailor Moon, och jodå, den har allt en hel del sidor - samtliga avsnitt ur första säsongen har egna sidor, det finns en detaljerad lista över exakt vilket företag som har gjort exakt vilka ändringar från originalversionen, och kort sagt alderles för mycket info. Till och med en B-sci-fiserie som Lexx har rent komiskt mycket information.

Efter att ha suttit och ömsom skrattat, ömsom gråtit åt all meningslös information formulerade jag en hypotes. Serierna som nämnts är dels sci-fi, och dels japansk tecknad film, två genrer som vanligen har störst publik bland nördar - precis som teknik, internet och - som en följd av det, i förlängningen - även hela wikipedia. Min hypotes är därför att wikipedia består mest av nördar som skriver om nördiga områden, vilket resulterar i att det finns flest sidor om nördiga saker. För att vara en vetenskapligt hållbar hypotes måste den gå att bevisa experimentellt. För att göra det försöker vi med att hitta något som är nördigare än sci-fi och/eller japanska barnprogram (*duckar för alla arga anime-fans*) på jakt efter något än mer överdokumenterat - vad skulle det vara? Jag kan bara komma på en sak: porr.

Och mycket riktigt: att gå till sidan Porn ger en lååååååång, välskriven artikel, komplett med ett filmklipp. Listan på relaterade artiklar längst ner är precis sådär lång som den bara är på riktigt nördiga artiklar. Oroväckande nog handlar en betydande del av artikeln om våld och porr, och huruvida det finns en koppling däremellan - betyder det att nördar våldför sig extra mycket på kvinnor? Med tanke på att det är populärt bland nördar att hålla sig från kvinnor (fysiska, levande, alltså - jag har iaf hört rykten om att sådana existerar) så mycket som möjligt, och i de få fall kontakt är oundviklig hantera situationen genom att stirra ner i marken så mycket som möjligt och mumla, så finner jag det osannolikt. En spricka i min teori? Jag misstänkte det, ända tills jag fick se wikipedias lista över porr-subgenrer. Omedelbart återfick jag tron på min teori (känslor av “WTF?”, “hur?” och “varför..?” infann sig också snabbt), och jag insåg att mängden diskussion om huruvida porr orsakar eller förhindrar våld mot kvinnor inte överskrider vad som är rimligt - när allt annat angående porr skrivits ner, torde turen komma även till porrelaterat våld förr eller senare.

Men faktiskt, det här är inget bevis. Varför inte? Vi har ju inte jämfört med något! Låt oss göra det! Låt oss ta t ex bröst, och jämföra med t ex fingrar - två helt vanliga kroppsdelar. Bröst innehas vanligen av människor av kvinnligt kön - sådana jag nyss konstaterade att nördar flyr från, men de ändå eftertraktar, vilket är vad som resulterar i porrbesattheten jag nyss gått igenom. Fingrar innehas av alla människor, och även om de är nödvändiga för att nördar ska kunna kommunicera (skriva på tangentbord), så har fingrar så pass många användningsområden att just det användningsområdet är försumbart. Nej, jag har inte letat runt bland artiklar efter extra bra exempel - det var bara två jag kom på. Man kan tycka att bröst har en fördel, eftersom de är större än fingrar, men å andra sidan finns bröst (i den form wikipediaartikeln behandlar dem) bara på hälften av alla människor, och bara två åt gången, när fingrar finns ungefär 10 på varje människa - det finns med andra ord ca 10 fingrar för varje bröst. Bröst består dessutom mestadels av fett, när fingrarna består av både ben, muskler, senor, naglar… Ni förstår. Bröstartikeln är trotts allt detta nästan sju gånger längre än fingerartikeln, räknat i tecken i wikikodversionen - alltså versionen man skriver, inte html-versionen. I antalet rader (en rad räknas som texten mellan två radbrytningar) är förhållandet bara ca 2:1, men det tyder snarast på att bröstartikeln har mindre metadata, och mer text, eftersom varje stycke med den här räkningsmetoden är en rad. Och trots att de bilder som finns på finger-sidan visar hela händer, och därmed 5 fingrar/bild, så finns det fler bröst på bröstsidan än fingrar på fingersidan. Min hypotes är bevisad och bekräftad - eller hur?

Vad lär vi oss från hela den här posten? Vi lär oss att den enda låten som är med i avsnitt 20 av den 7:e säsongen av Buffy the Vampire Slayer (vilket råkar vara det tredje sista avsnittet någonsin) är Heather Novas låt It’s Only Love. Att unga flickor/kvinnor i Kamerun får sina nyformade bröst bortbrända av sina mammor för att förhindra våldtäkter. Troligen lär vi oss också vad Net Nanny och liknande program reagerar på.

Men framförallt lär vi oss innehållet i min hypotes - att wikipedia består av mestadels nördiga saker. Men… Var det verkligen det här som var meningen? Skulle inte wikipedia ersätta alla skolböcker, och bli den allomfattande källan till all världens kunskap? Var det verkligen TV-program och sex det skulle handla om? Var det inte… Va…? Det där måste jag läsa mer om! *klick*



-------------------------
Ljusblå



FunkyChicken 11:25 - 19:e Mars 2007 | Post #2
Nyhetsredaktör
Inlägg: 800


Skicka PM
En lång uttråkad natt råkade jag snubbla in på ozamosis blogg och läsa ett förskräckligt långt inlägg om wikipedia. WIKIPEDIA. Jag formade snabbt en hypotes om att den som författat bloggen måste vara en tvättäkta nörd. Jag fortsatte givetvis att gå igenom bloggen och finner till min förvåning: inlägg om datorer, programmeringsspråk, operativsystem... Ni fattar. Men bekräftar detta min hypotes? Vad kan vara mer nördigt än datorer i allmänhet och wikipedia i synnerhet? Jo, förstås porr! Det är uträkningar om hur lång tid det tar att ligga med halva sverige och en grundlig genomgång av wikipedias alla artiklar inom ämnet, och de är måånga. Dessutom en mycket oroväckande lång utläggning om bröst (som dock visar prov på kunskaper inom både anatomi och matematik). Huga.




Sidor: 1

Forum huvudsida -> Kommentarer -> Bloggar -> Upphittat på Wikipedia
Atom feed

Du får inte posta i den här tråden | Till toppen