Projekthantering på Blinkenlight

Tillbaka till filarkivet

Filer

Verktyg

Kommentarer (1)
Utskriftsvänligt format

Betyg

markedunmaked 5

En liten artikel om hur man kommer igång med Blinkenlights projekthanteringsystem.

Navigation:

Text - 1 - Introduktion

IntroduktionI den här artikeln ska jag förklara vad Blinkenlights projekthanteringsystem är och varför det kan underlätta utveckling av mjukvara. Texten är skriven för dig som ska arbeta med någon form av mjukvaruutveckling i en grupp med flera personer. Det är nämligen när man är flera personer som arbetar på samma mjukvara man får riktigt bra användning av systemet.

Blinkenlights projekthanteringssystem består utav tre delar skulle man kunna säga. Den mest grundläggande delen är Subversion. Subversion är ett revisionshanteringssystem, ett system för att ta hand om olika versioner av dokument. Vad man menar med detta är att det kan ta hand om ett dokument (vanligtvis källkod) som uppdateras av flera olika personer, det ser till så att alla arbetar med den senaste versionen av dokumentet. En server har alla dokument som ska revisionshanteras och dit laddar man upp sina ändringar, andra medlemmar i projektet kan sedan ladda ner dokumentet uppdatera det och sedan lägga tillbaka den uppdaterade versionen. Det kan bli väldigt tidsödande att skicka filer till varandra via FTP eller chattprogram om man är flera personer som ska arbeta på samma källkod.

För att ytterligare öka användbarheten utav Subversion använder sig Blinkenlights utav en webbapplikation som heter Trac. Med hjälp utav Trac kan man lätt rapportera buggar och få strukturerade rapporter över vilka buggar som vem ska lösa tills vilken version och så vidare. Anledningen till att använda Trac till att ta hand om detta är att det blir väldigt svårt att hålla reda på vilka buggar som rapporterats och fixats genom att bara chatta med varandra. Det händer lätt att buggar glöms bort och inte blir fixade.

För att ta kunna lägga till och ta bort användare samt ändra rättigheter bland användarna i ett projekt har Blinkenlights utvecklat ytterligare lite mjukvara. Det är den mjukvaran som man möter först när man ska starta ett projekt så det är den som jag ska förklara hur man använder först.

Slut

Navigation:

Till toppen