C++ Nybörjarguide

Tillbaka till artikelarkivet

Filer

Verktyg

Kommentarer (100)
Utskriftsvänligt format

Betyg

markedunmaked 7.6

Detta är en grundläggande guide i C++. Den förklarar hur man kommer igång med kompilatorn samt grundläggande användning av C++. Guiden är ett bra ställe att börja på om du aldrig programmerat förut.
Guiden gick igenom en större uppdatering i Oktobker 2006, nästan all text är uppdaterad och förbättrad!

Navigation:

< Föregående del || Nästa del >

Text - 02 - 3 - Borlads kompilator

Borland Command Line Tools


Först ska vi ladda ner kompilatorn, detta kan man numera göra direkt här på Blinkenlights eftersom vi har ett litet samarbete med Borland. Du kan hitta programmet under "Filer" i menyn till längst upp. Det är som sagt Borland Free Command Line Tools vi ska ha, läs igenom avtalet och ladda ner filen.

Kör sedan installationsprogrammet, följ anvisningarna i programmet och välj förslagsvis att installera programmet på den förvalda platsen C:\Borland\BCC55.
Om du väljer en annan plats så kom ihåg att ändra sökvägen i de inställningar vi gör nedan!

Starta anteckningar (eng. notepad) och skriv följande rader:

-I"c:\Borland\Bcc55\include"
-L"c:\Borland\Bcc55\lib"


Gå in i menyn "Arkiv" och välj "Spara som...", döp dokumentet till "bcc32.cfg" med citattecknen (") välj att spara det i katalogen C:\Borland\BCC55\bin och välj alla (*.*) i rullgardinsmenyn nedanför fältet där du skriver namnet på filen.
Vi gör detta för att se till att filen får filändelsen .cfg och inte något annat, i vanliga fall kommer notepad att spara filen som en textfil (.txt).
Kom ihåg att alltid göra såhär när du ska spara filer i resten av guiden, annars kommer det inte att fungera!
Vet du inte vad filändelser är så rekomenderar jag att du lär dig Windows och dess filsystem lite bättre innan du fortsätter.

Tryck på Arkiv menyn och välj nytt och skriv in fäljande rad:

-L"c:\Borland\Bcc55\lib"


Tryck på Arkiv menyn och välj "Spara som...", döp dokumentet till "ilink.cfg" med "-tecknena, spara i C:\Borland\BCC55\bin och välj alla (*.*) i listan nedanför fältet där du skriver namnet på filen.

Dessa två filer är konfigurationsfiler till kompilatorn som säger till den var den ska leta efter bibliotek (eng. library, c:\Borland\Bcc55\lib) och inkluderingsfiler (eng. include, c:\Borland\Bcc55\include). Du måste inte förstå vad allt detta är nu, men vi måste ha dem för att kompilatorn ska fungera.


Skapa ett projekt

-ppna anteckningar och skriv in följande rader:

cd
cd Borland\BCC55\Bin
bcc32 project1
@pause
project1.exe
@pause


Tryck på Arkiv-menyn, välj "spara som..." och döp dokumentet till "make.bat" med "-tecknen och spara det i C:\Borland\BCC55\Bin och välj alla (*.*) i listan nedanför fältet där du skriver namnet på filen.

Det vi just skapade var en batfil som kör alla de angivna kommandona automatiskt så vi slipper skriva dem själva vaje gång. När vi sedan kör bat-filen kommer kommandona vi nyss skrev in att kompilera och köra vårat program. Kom ihåg, kompilera är det man gör när man översätter programmet från källkod som människor kan förstå till språket datorn förstår; maskinkod.

-ppna anteckningar igen (börjar blir lite uttjatat nu) och skriv:
  1. #include <iostream>
  2. int main() {}


Tryck sedan på Arkiv, "spara som", döp dokumentet till "project1.cpp" med "-tecknena, välj alla (*.*) i listan nedanför fältet där du skriver namnet på filen. Spara filen i samma mapp som du sparade make.bat, alltså C:\Borland\BCC55\Bin. Sedan kan du avsluta anteckningar.

Gå till C:\Borland\BCC55\Bin och dubbelklicka på filen project1.cpp, nu kommer det troligen upp en ruta som frågar vilket program du vill använda för att öppna filen, välj då anteckningar (eng. notepad) och kryssa i rutan "Använda alltid det här programmet för att öppna filer av den här typen". Gör det inte det så får du högerklicka och gå in i menyn "-ppna med..." och välja rätt program.

Nu borde anteckningar startas och raden:
  1. #include <iostream>
  2. int main() {}

Borde synas på skärmen, om det inte gör det så har du eller jag gjort något fel. Smiley

Du kan nu testa att kompilera programmet genom att köra filen make.bat i c:\Borland\BCC32\Bin. Tryck på valfri tangent en gång och kolla om det kommer några felmeddelanden, försök då tolka dem och reparera felen. Om det står något om "Fatal error: Cannot open file" så kanske du har missat att skapa filen bcc32.cfg.
Själva programmet gör absolut ingenting, det bara avslutas, vi skrev det bara för att testa att kompilatorn fungerar som den ska.

Om du kan köra make.bat utan att få några felmeddelanden så fungerar allt som det ska. Om det inte fungerar så är det dags att börja söka på google eller fråga efter hjälp i forum eller chatt.

När du senare i guiden blir ombedd att skriva in en viss kod ska du öppna filen "project1.cpp" och skriva koden i den filen. För att kompilera och köra programmet dubbelklickar du på filen "make.bat".

Slut

Navigation:

< Föregående del || Nästa del >

Till toppen