SSI - Introduktion
SSI
SSI står för Server Side Include och används bland annat när man vill inkludera samma innehåll på flera undersidor på en webbplats, t ex en meny. Man kan ju använda PHP, ASP eller liknande för att uppnå samma sak, men då måste servern ha stöd för dessa tekniker och det är inte alla servrar som har. Ibland kostar det även extra för att få dessa tekniker. SSI finns dock för det mesta, och är ett bra alternativ om man bara ska göra enklare saker och inte behöver databaskopplingar och liknande.
Inkludera sidor
Det jag menar med att inkludera samma innehåll på flera sidor är att man t.ex. gör menyn till sin sida i en fil och inkluderar den i alla sina undersidor. När man sedan ska uppdatera så behöver man bara uppdatera på detta ställe istället för på 17 olika sidor, mycket smidigt! Förr användes frames men det anses vara väldigt omodernt numera.
Så här gör man:
meny.shtml, sidan som vi ska inkludera i de andra sidorna:
<a href="main.shtml">Startsidan</a> |
<a href="info.shtml">Info</a>
main.shtml, en av sidorna menyn ska visas i.
<table>
<tr>
<td><!--#include file="meny.shtml"--></td>
</tr>
<tr>
<td>Detta är startsidan!</td>
</tr>
</table>
Inte så svårt va? En ynka liten rad som inte är allt för svår att komma ihåg. Resultatet av detta blir alltså att i den övre raden i tabellen får vi en meny som är inkluderad från en annan fil och i den undre raden får vi informationen som är specifik för just den här sidan.
Fler SSI-funktioner
<!--#echo var="LAST_MODIFIED"--> - Visar när du senast uppdaterade din sida.
<!--#echo var="DATE_LOCAL"--> - Visar tid och datum.
<!--#echo var="DOCUMENT_NAME"--> - Visar den lokala sökvägen till sidan.
<!--#echo var="DOCUMENT_URI"--> - Visar adressen till sidan.
Källa: http://blinkenlights.se/