Det finns fler datatyper än int, char och string. Int kan lagra heltal mellan -32768 och +32767 (lite beroende på datorplattform och kompilator), om man vill ha mer plats än så kan man skriva long int (eller bara long). Då får man plats med mycket större tal.
Om man ska lagra flyttal (icke heltal, t.ex. 3,14) så finns det flera olika datatyper att välja mellan. Skillnaden är att de kan lagra olika stora tal, här kommer en lista på datatyper:
Bool - Sant eller falskt (true eller false, 1 eller 0)
Int - Heltal (55)
long int - Stora heltal (54554455)
short int - Små heltal (5)
char - Tecken (f)
string - Strängar (Hej alla)
float - Små flyttal (3.1455)
double - Stora flyttal (3.1455 fast större)
long double - Jättestora flyttal (3.1455 fast mycket större)
Här kommer ett exempel på hur man använder flyttal och heltal, och avrundar ett flyttal till heltal:
#include<iostream>
using std::cout;
using std::endl;
int main()
{
float tal = 24.42;
cout << tal << endl;
tal = (int)(tal + 0.5);
cout << tal << endl;
return0;
}
Variabeln tal får värdet 24.42 (kom ihåg att använda decimalpunkt istället för decimalkomma, som man gör på engelska alltså!).
Denna variabel skrivs först ut, sedan avrundas den och skrivs ut igen.
För att avrunda ett flyttal till ett vanligt tal brukar man först lägga på 0.5 och sedan be kompilatorn att göra talet till en int. När man gör talet till från en float till en int kommer allt efter decimalpunkten att kapas av och slängas, och ingen egentlig avrundning sker. Det är därför man lägger på 0.5 innan man gör om det till en int!
I koden används också en ny funktion, endl. Funktionen endl kommer i princip att göra en nyrad (\n), skillnaden är dock att den tvingar det som skickats till cout att skrivas ut på skärmen istället för att bara lagras i en buffert för senare utskivning.